Koppelen van konijnen

Een, twee, drie……??

Veel mensen vinden het leuk om meerdere konijnen samen te houden. Een konijn alleen is immers zo zielig hoor ik vaak. Als fokker zijnde heb ik al mijn dieren in aparte hokken zitten, anders gaat het fokken natuurlijk iets te snel. Zelf ben ik van mening dat een konijn alleen niet bij voorbaat zielig hoeft te zijn. Als het konijn een ander konijn kan zien en ruiken, dan is dit voldoende. Als een konijn in huis gehouden wordt en veel contact heeft met mensen, vind ik het ook niet zielig. Als een konijn alleen buiten zit, zonder soortgenootjes in de nabije omgeving, is een maatje eigenlijk wel noodzakelijk. In de zomer ben je natuurlijk veel buiten bij je konijn, maar in de winter zit hij ook maar alleen. Maar eerlijk is eerlijk; als je de ruimte hebt voor twee konijnen samen, dan is dit natuurlijk superleuk. Als je het goed aanpakt kun je veel plezier hebben aan het zien van twee konijnen die elkaar knuffelen, wassen en uitdagen.

Mogelijke combinaties

  • Gecastreerde ram en voedster(s) : Hier kan ik heel kort over zijn: dit is de beste combinatie! Schaf eerst een ram aan, laat deze castreren als deze 5 a 6 maanden oud is. Koop daar vervolgens een jonge voedster bij. Succes gegarandeerd! De meeste mensen maken zich druk om het feit dat de ram dan een paar maanden alleen zit. Zoals hierboven beschreven is het sowieso geen probleem als de ram in huis wordt gehouden en voldoende aandacht krijgt. Houd je de konijnen buiten, laat het dan in het voorjaar/zomer doen, dan ben je zelf ook regelmatig buiten en is de ram in de periode dat hij alleen zit ook niet zo alleen.
  • Twee of meerdere voedsters: Hier is onderzoek naar gedaan; in 80% van de gevallen gaat dit goed, maar dan is er natuurlijk ook 20% kans dat het (verschrikkelijk) fout kan gaan met alle nare gevolgen van dien. Hoe meer ruimte je de dieren kunt geven, hoe groter de kans van slagen. De kans van slagen is tevens afhankelijk van de wijze van koppelen. Bij twee of meerdere voedsters geldt; hoe jonger de dieren, hoe makkelijker te koppelen.
  • Twee of meerdere rammen: Persoonlijk zal ik dit nooit aanraden, twee hanen in een ren gaat ook vaak mis. Maar zo nu en dan hoor ik positieve verhalen over twee of meerdere rammen samen. Deze rammen worden voordat de hormonen een rol gaan spelen direct gecastreerd en hebben een zeer grote ruimte nodig, zodat ze elkaar ook kunnen ontwijken. De reden waarom mensen tóch regelmatig kiezen voor rammen is omdat ze over het algemeen mooier, grover en iets stabieler van karakter zijn dan de voedsters.

De aanpak

Ieder konijn wat je in een nieuw hok zet is onzeker. Het gaat zijn kooi verkennen en naarmate de tijd vordert gaat hij zijn kooi als eigen beschouwen. Het wordt zijn “huis” en niet iedereen mag daar naar binnen komen. Zet dan ook nooit zomaar een ander konijn in het hok van een ander konijn. Het konijn zal de indringer verjagen uit zijn huis en de koppeling is mislukt. Het is dus belangrijk dat je konijnen altijd op neutraal terrein met elkaar kennis laat maken.

Het bestaande konijn kent deze omgeving ook niet en voelt zich, net als het nieuwe konijn, angstig en gedesoriënteerd. Je eigen konijn meenemen naar de fokker is op zich een goed idee. Je hoeft ze niet zozeer te koppelen bij de fokker, maar samen in de draagmand naar huis is vaak een goed moment voor het koppelen. Ze zijn beiden bang en zullen steun en genegenheid bij elkaar, vaak kun je de konijnen dan thuis al zonder problemen bij elkaar zetten in een ruimte die voor beide konijnen onbekend is of in het hok van het bestaande konijn. Dit hok dient dan wel volledig ontsmet te zijn; geen geuren meer van het oude konijn.

Het volgende gedrag is goed bij een koppeling:

  • De konijnen negeren elkaar
  • De konijnen rijden op elkaar (zo wordt de rangorde bepaald)

Het volgende gedrag is niet goed en er moet worden ingegrepen:

  • Als de konijnen elkaar continu aanvallen

Let wel: is de koppeling geslaagd: laat de konijnen dan altijd bij elkaar zitten. Als je ze maar voor 1 of 2 dagen uit elkaar haalt, dan moet je vaak weer helemaal opnieuw beginnen. Lukt de koppeling de eerste keer niet, dan niet getreurd, gewoon weer opnieuw beginnen, ook hierbij geldt dat de aannemer vaak wint.

Maak jouw eigen website met JouwWeb